Kezdőlap >> Település >> Látnivalók >>  Hősök parkja

Hősök parkja

A falu központjában az egykori régi temetőben található az 1848-49-es szabadságharc emlékhelye. Itt látható Kis János honvédőrnagy vörös márvány síremléke, aki a szabadságharc leverése után haláláig a faluban élt.

A temető templom felőli részen, központi helyen állították fel az ismeretlen katona szobrát. Azoknak a volt mátraderecskei katonáknak állítva emléket, akik az első-, vagy a második világháborúban hősi halált haltak. Nem messze ettől a szobortól található, a hajdani szovjet hősi emlékmű is.

 

Világhírű tudósok emlékfái

Teller Ede emléktáblájaAz utóbbi évtizedekben több híres ember látogatott el Mátraderecskére, akik segítették a település fejlődését. A teljesség igénye nélkül Teller Ede világhírű atomfizikus, Gajdusek Dániel Nobel díjas orvosprofesszor és Jan S. Nilsson a Svéd Királyi Akadémia elnöke is eltöltött rövidebb-hosszabb időt a faluban. Mindannyian egy fát ültettek a Hősök parkjában. A fák előtt elhelyezett emléktáblák feliratai: A kertben legutóbb, a III. Bolyki találkozó résztvevői ültettek fát, a Mátraderecskén megtartott találkozó emlékére.

További képek a galériában Látnivalók néven.

Megosztás közösségi oldalakon
MAGYAR FALU PROGRAM
Facebook oldalunk
Belépés/Regisztráció
Facebook connect Belépés Facebookkal

Regisztráció helyett egyszerű belépés!
A lenti gombra kattintva beléphetsz a Facebook profilod segítségével weboldalunkra.

Tovább a profil oldalamra

Facebook kilépés!
A lenti gombra kattintva kilépsz a Facebook profilodból.

Kiadványaink
Programok
YouTube csatorna